29.04.2024

Tibbiyot24.uz

Tibbiyot Sayti

Bedana tuxumi foydali xususiyatlari

 

Bugungi kunda, bedana tuxumlaridan salatlar, omletlar, pishirilgan mahsulotlar, shirinliklar tayyorlashda ishlatiladi. Bedana tuxumini qaynatilgan, qovurilgan, pishirilgan va tuzlangan holda iste’mol qilsa bo’ladi. Bedana tuxumining oqsillari inson tanasi tomonidan yaxshiroq so’riladi, degan fikr ham mavjud. Bu shundaymi yoki yo’qmi, ushbu maqolada ko’rib chiqamiz.

Bedana tuxumi foydasi

Keling, bedana tuxumining xususiyatlari haqida to’xtalamiz. Ular tarkibida tovuq tuxumiga qaraganda ko’proq miqdorda ozuqaviy moddalar mavjud. Masalan, ularning tarkibida B vitamini 3 baravar, B2 vitamini 2 baravar, A vitamini esa 2,5 baravar ko’p.

Bedana tuxumi tarkibida tovuq tuxumiga qaraganda fosfor, kaliy va temir mavjud, aminokislotalarning konsentratsiyasi yuqori darajada, bu ularning foydali xususiyatlarini oshiradi.  Protein miqdorini ham bu tuxumlar tovuq tuxumidan ustundir – bedana tuxumida oqsil deyarli 15 baravar ko’p.

Agarm ravishda bedananing tuxumlarini iste’mol qilsangiz, asab tizimining faoliyatini yaxshilashingiz, xotira va ehtiyotkorlik uchun javob beradigan jarayonlarni normallashtirishingiz mumkin. Ushbu turdagi tuxumlarning oqsilida juda ko’p interferon mavjud, bu ularni operatsiyadan keyingi davrda odamlar uchun foydali qiladi. Ushbu mahsulot yallig’lanishdan keyin ham tezroq tiklanishiga yordam beradi. Bedana tuxumlari ko’z kasalliklari, oshqozon-ichak trakti muammolari, kamqonlik bilan kasallangan odamlarga ijobiy ta’sir ko’rsatadi.

Bedana tuxumi inson tanasiga ta’siri

Ushbu tuxumlardan har kuni ikki hafta davomida iste’mol qilinsa, sochlar, tirnoqlar va terining holati yaxshilanganini sezishingiz mumkin. Ushbu tuxumlar tanani tozalaydi va toksinlarni chiqarib tashlaydi. Ular homilador ayollar uchun foydalidir, bu erta toksikozni yengishga va ayol tanasida vitamin yetishmasligini to’ldirishga yordam beradi, bu esa bolani tug’ilishga ijobiy ta’sir ko’rsatadi.

Pediatrlar bolalarga ushbu turdagi tuxumlardan foydalanishni maslahat berishadi, ularga deyarli allergiya bo’lmaydi, bu ayniqsa yosh bolalar uchun juda muhimdir. Uch yoshgacha bo’lgan bolalarga kuniga ikkitadan ko’p bo’lmagan, o’n yoshgacha esa uchta tuxum iste’mol qilish tavsiyalariga amal qilishingiz kerak. Kattalar kuniga 5 dan ortiq bedana tuxumini iste’mol qilishi mumkin, bu bitta tovuq tuxumining vazniga teng.

Bedana tuxumi haqidagi afsonalar

Ko’pchilik tovuq tuxumi o’rniga bedana tuxumidan foydalansangiz, salmonellyozni yuqtira olmaysiz deb ishonishadi. Bu noto’g’ri fikr, bedana tuxumida ham salmonellalar mavjud bo’lishi mumkin va boshqa tuxum turlarida bo’lgani kabi, ularni iste’mol qilishda xavfsizlik choralarini ko’rish kerak, ya’ni ularni faqat issiqlik bilan ishlov bergandan keyingina iste’mol qilish kerak.

Bedana tuxumida xolesterin yo’q degan noto’g’ri tushuncha ham mavjud. Bedana tuxumida tovuq tuxumidan ko’ra ko’proq xolesterin bor. Lekin, bedana tuxumi tarkibidagi lesitin xolesterin miqdorini to’liq muvozanatlashtiradi. Bedana tuxumiga allergiya juda kam uchraganiga qaramay, dastlab ularni parhezga ehtiyotkorlik bilan kiritish kerak.

Bedana tuxumi – tayyorlash

Bedana tuxumi tovuq tuxumlari singari tayyorlanadi. Bitta tuxumning vazni taxminan 15 grammni tashkil qiladi va uning qobig’i tovuq tuxumiga qaraganda yumshoqroq. Shuning uchun, bedana tuxumini pishirishda ehtiyotkorlik bilan sindirish kerak. Bedana tuxumini uchi tomondan vilka bilan teshib, qobig’ini pichoq bilan kesib, ichini idishga to’kish eng qulay usul.

Bedana tuxumlari kichikligi sababli pishirish vaqti qisqaradi. Masalan, agar siz ushbu tuxumlardan quymoq qovurmoqchi bo’lsangiz, unda pishirish sizga 5 daqiqadan kamroq vaqtni oladi. Agar siz tuxumni qaynatmoqchi bo’lsangiz, unda siz qaynoq suvga tuxumni taxminan 2 daqiqaga solishingiz kerak, qattiq qaynatish uchun esa taxminan 5 daqiqa ketadi.

Sabzavotlar, go’sht, parranda go’shti, sut mahsulotlari – bu tuxum deyarli har qanday taomga o’ziga xos lazzat bag’ishlaydi. Shuni yodda tutish kerakki, tovuq tuxumidan farqli o’laroq, bedana tuxumlari yanada kuchli va aniq ta’mga ega. Kichik o’lchamlari tufayli ular salatlarga to’liq qo’shilishi yoki bezak sifatida ishlatilishi mumkin. Salatlar, pitsalar, piroglar, tvorog va pishloqli shirinliklar, sho’rvalar, pishirilgan sabzavotlar va qo’ziqorinlar – bu bedana tuxumidan foydalanadigan taomlarning kichik ro’yxati.

Bedana tuxumi – saqlash

Bedana tuxumi 20 gradusdan oshmaydigan haroratda 40 kun saqlanadi. Sovutgichda ular taxminan ikki oy davomida saqlanadi. Tuxum qanchalik yangi bo’lsa, undan shuncha ko’p ozuqa moddalarini va foyda olasiz.

manba: eda.omskinform.ru

4180cookie-checkBedana tuxumi foydali xususiyatlari