02.05.2024

Tibbiyot24.uz

Tibbiyot Sayti

Nonni ( xlebni ) qanday va qayerda saqlash kerak ? Nonni mog’or bosmasligi va eskirmasligi uchun to’g’ri saqlash qoidalari.

Non ovqatlanish madaniyatining ajralmas qismidir. Uni uzoqroq saqlash uchun ushbu mahsulotni saqlash uchun bir qator qoidalar mavjud. Ko’pincha non mog’orlanadi yoki eskiradi – bu egalari uni noto’g’ri saqlashlarini anglatadi. Gap shundaki, jarayon suvning bug’lanishi bilan birga keladi – buning natijasida non quriydi. Agar siz mahsulotni non qutisiga, qog’oz, mato yoki polietilendan tayyorlangan sumkaga joylashtirsangiz, qattiqlashuvni sekinlashtirishingiz mumkin. Biroq, non mog’orlanmasligi uchun material yaxshi havo o’tkazishi kerak.

Har xil turdagi mahsulotlarni – javdar va bug’doy nonini sotib olganda, ularni alohida saqlash yaxshidir. Bitta non qutisiga qo’yish mumkin, lekin turli bo’limlarida. Jigarrang non dastlab ko’proq namlikka ega boladi, shuning uchun u uzoq vaqt eskirmaydi. Mahsulotlarni muzlatgichda saqlayotganda ham, ularni ajratib qo‘ygan ma’qul, deb yozadi Kitchen Interior portali.

Non qutisida saqlash
Yog’och yoki zanglamaydigan po’latdan yasalgan non qutisini sotib olish yaxshidir. Plastmassa ham mos keladi, lekin oziq-ovqat mahsulotlari uchun maxsus mo’ljallangan. Yog’ochdan tashqari barcha non qutilarini vaqti-vaqti bilan idishlarni yuvish vositasi bilan yuvish foydalidir. Shundan so’ng, non qutisini qog’oz sochiq bilan artib, ichiga non qo’yishdan oldin uni quritib qo’yishingiz kerak. Non qutisi uchun joyni kuchli hid manbalaridan uzoqroqda tanlash yaxshidir. Siz layfxikdan foydalanishingiz va non qutisiga ozgina tuz quyishingiz mumkin – u ortiqcha namlikni o’zlashtiradi.

zig’ir sumkasi
Nonni zig’ir sochiq bilan o’rashingiz, sumka tikishingiz yoki sotib olishingiz mumkin. Uni muntazam ravishda yuvish, shamollatish va quritish kerak. Yuvayotganda kuchli hidli kukunlardan saqlaning, aks holda non ular bilan to’yingan bo’ladi. Mato sumkasini sho’r suvda yuvish yaxshidir. O’zgartirishingiz uchun bunday sumkalardan ikkitasi bo’lgan ma’qul.

Muzlatgichda
Muzlatilgan holatda mahsulot uzoq vaqt saqlanadi va buzilmaydi. Ishlatishdan oldin uni oldindan tortib, pechda yoki mikroto’lqinli pechda isitish kerak. Saqlash paytida mahsulot namlikni yo’qotmasligi uchun uni plastik idishga joylashtirishingiz yoki folga bilan o’rashingiz kerak.

Muzlatgichda saqlash mumkinmi
Muzlatgichda non boshqa saqlash usullariga qaraganda tezroq o’zining asl ta’mini yo’qotadi. Bundan tashqari, non qo’shni mahsulotlarning hidlarini faol ravishda o’zlashtiradi. Yana bir xavf bor – har qanday buzilgan mahsulot nonni buzishi mumkin.

Ilgari mutaxassislar eng foydali non javdar ekanligini aniqladilar – bu undagi xun tolasining yuqori miqdori tufayli. Mahsulot shuningdek, organizmning faoliyatida muhim rol o’ynaydigan turli xil vitaminlar va minerallarga boy.

57780cookie-checkNonni ( xlebni ) qanday va qayerda saqlash kerak ? Nonni mog’or bosmasligi va eskirmasligi uchun to’g’ri saqlash qoidalari.